Olejek cbd (olej konopny)

Olej konopny na twarz i włosy to hit kosmetyczny ostatnich lat. Konopia siewna, w odróżnieniu od konopi indyjskiej, nie ma narkotycznych właściwości, lecz prozdrowotne. Znal, cenili i na powszechną skalę uprawiali ją już Słowianie – tworzyli z niego liny i płótna. Dziś przede wszystkim konopie wykorzystuje się jej pielęgnacyjne właściwości. Co zyskamy stosując olej konopny na twarz lub włosy?

Olej konopnyOlej konopny – co to i jak się go pozyskuje

Olej konopny pozyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno nasion konopi siewnych, czyli gatunku Cannabis sativa. Nie jest tym samym, co olejek CBD pozyskiwany z kwiatów tej samej rośliny i wyróżniający się wyższą zawartością terapeutycznego związku o nazwie kannabidiol (w skrócie CBD) , który stosuje się do leczenia niektórych schorzeń. Olej konopny nie ma także nic wspólnego z narkotycznymi właściwościami konopi indyjskich. Jednakże olej konopny także posiada cenne właściwości, warto więc poznać je bliżej.

Olej konopny – co zawiera

Olej konopny to szybkoschnący płyn o zielonawej barwie i gorzkim smaku i zapachu. Zawiera szereg korzystnych dla skóry i włosów związków terapeutycznych. Pod wpływem światła traci kolor i właściwości, dlatego należy go przechowywać w brązowym szkle, z dala od źródeł światła.

Ceni się go za zawarte w nim związki aktywnie czynne. Wśród nich wyróżniamy:

  • wysoką zawartość NNKT – niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6,
  • witaminy A, D, E, K oraz z grupy B,
  • sole mineralne takie jak: potas, magnez, sód, wapń, cynk, fosfor, miedź, żelazo,
  • liczne antyoksydanty,
  • fosfolipidy.
  • fitosterole,
  • chlorofil.

Olej konopny – właściwości

Olej konopny ma wysoką zgodność z naturalnymi lipidami budującymi skórę, dzięki czemu uszczelnia barierę wodnolipidową i chroni skórę przed wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Uzupełniając poziom ceramidów w skórze, zwiększa zatrzymywanie wilgoci, co poprawia nawilżenie skóry, a także przeciwdziała procesom starzenia się skóry.

Olej konopny – zastosowanie

Ze względu na przeciwzapalne właściwości olej konopny jest polecany cerom tłustym i trądzikowym, dodatkowo także dlatego, że nie jest komedogenny, szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu na powierzchni skóry. Najlepiej sprawdza się także w funkcji kosmetyku anti-aging, gdyż dzięki antyoksydantom pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny. Ponieważ zapewnia okluzję, chroni przed transepidermalną ucieczką wody i z tego powodu stosuje się go także aby nawilżyć skórę – polecany jest także wszystkim typom skóry z okresowym przesuszeniem. Dzięki zawartości witaminy K mogą go także stosować osoby z cerą naczynkową. Olej konopny wykorzystuje się także do leczenia dermatoz, w ty m AZS i łuszczycy.

Olej konopny stosuje się także by odżywić włosy, pobudzić ich wzrost i zapobiec łupieżowi.

Jak wybrać dobre kosmetyki z olejem konopnym w składzie?

Olej konopny występuje na etykiecie INCI pod nazwą Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil. Im wyżej pierwszego miejsca na etykiecie ze składem została umieszczona ta nazwa, tym większy procentowo udział tego składnika w danym kosmetyku. Olej z konopi jest chętnie wykorzystywany w kosmetykach naturalnych, dlatego szukając go, warto skierować swe kroki do drogerii z produktami ekologicznymi, naturalnymi.

Jak stosować olej konopny na twarz?

Olej konopny można stosować jako bazę pod krem okluzyjny, aby odbudować płaszcz wodnolipidowy. Olej konopny na skórę należy nakładać jako pierwszy, a następnie, aby zabezpieczyć go przed ścieraniem, pokryć odżywczym kremem.

Kilka kropel oleju z konopi można również dodawać do kremowych kosmetyków, aby wzbogacić ich skład. Olej z konopi sprawdzi się również w rytuale olejowania włosów.

Olej konopny – podsumowanie

Olej konopny ceniony jest za swoje wielokierunkowe działanie kosmetyczne. Dostarcza skórze cennych składników odżywczych i jest odpowiedni dla skór tłustych, przesuszonych i dojrzałych. Sprawdza się także w pielęgnacji włosów, pobudzając ich wzrost i chroniąc przed łupieżem.


Bibliografia:

1. Caputa J., Nikiel-Loranc A., Zastosowanie oleju konopnego w kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna 4/2019/ vol. 8, s. 461-463
2. Pniewska I, Kubacki A, Strzelczyk M, Chudy M, Oleszak G. Konopie siewne (Cannabissativa L.) – wartościowa roślina użytkowa i lecznicza. Postępy Fitoterapii 2017, vol. 18(2): 139-144 Siudem P, Wawer I, Paradowska K. Konopie i kannabinoidy. Farmacja Współczesna 2015, vol. 8: 1-8
3. Arct J, Pytkowska K. Leksykon surowców kosmetycznych.WSZKiPZ, Warszawa 2010
4. Ligęza M, Wyglądacz D, Tobiasz A, Jaworecka K, Franiczek R, Krzyżanowska B, Aniołowska M, Reich A. Ocena składu i czystości mikrobiologicznej olejów zimno tłoczonych firmy OleoWita. Forum Dermatologicum 2016, vol. 2(2): 85-89.