Dieta przy łuszczycy – jaka powinna być?

Dieta przy łuszczycy to szeroki temat, który powinien zostać zgłębiony przez każdą osobę chorującą na łuszczycę. Ta przewlekła choroba autoimmunologiczna wymaga nie tylko leczenia farmakologicznego, ale również odpowiedniego żywienia. Dotychczas przeprowadzone badania wskazują, że nawyki dietetyczne mają ogromny wpływ na przebieg tej dermatozy. Jaka dieta na łuszczycę pomoże zminimalizować występowanie objawów i obniży ryzyko różnych powikłań?

Dieta przy łuszczycyDieta przy łuszczycy: więcej warzyw i owoców

Dieta przy łuszczycy powinna mieć na celu zmniejszenie stanu zapalnego, który toczy się w organizmie. Jej podstawą powinny być działające przeciwzapalnie warzywa, które należy spożywać do każdego posiłku.

Szczególnie wskazane są:

  • zielone warzywa liściaste i warzywa kapustne: sałata, szpinak, jarmuż, natka pietruszki, koperek, kapusta. Działają odkwaszająco i detoksykująco, są też gęste odżywczo i dostarczają wielu witamin i minerałów,
  • warzywa cebulowe: cebula, czosnek, szczypiorek. Wpływają dobroczynnie na łagodzenie objawów łuszczycy, ponieważ są bogate w siarkę. Siarka ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, a także pomaga regulować odnowę naskórka,
  • kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki. Wspierają odbudowanie zdrowej mikroflory jelit i wzmacniają odporność. Poprawiają przemianę materii,
  • pomarańczowe warzywa: marchew, dynia, bataty. Obfitują w witaminę A, która korzystnie wpływa na odporność organizmu, przyśpiesza gojenie ran oraz reguluje procesy regeneracji naskórka.

W diecie przy łuszczycy nie powinno też zabraknąć świeżych owoców, które są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, na przykład witaminy C. Warto tu wspomnieć zwłaszcza o wiśniach, jagodach, morelach, ananasach, jabłkach, pomarańczach.

Sprawdź czy warto używać szamponu dziegciowego

Łuszczyca a dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Lekarze i dietetycy zalecają, aby dieta przy łuszczycy dostarczała odpowiednich ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), z przewagą kwasów omega-3 w stosunku do kwasów omega-6. Kwasy z obu tych rodzin są potrzebne do regulowania wielu procesów zachodzących w organizmie, a gdy występują w odpowiednich proporcjach, pomagają ograniczyć stan zapalny. Zmniejszają też przesuszenie skóry i ograniczają jej łuszczenie. Nie są wytwarzane przez ludzki organizm, dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem.

Najważniejsze z nich to:

  • kwas linolowy (z rodziny omega-6) – prekursor kwasu arachidonowego, z którego powstają związki o działaniu prozapalnym. Trzeba pamiętać, że poziom kwasu arachidonowego w łuszczycy jest podwyższony, co powoduje nasilenie proliferacji komórek naskórka,
  • kwas α -linolenowy (z rodziny omega-3) – hamuje reakcje z udziałem kwasów tłuszczowych omega-6, redukując stan zapalny i nadmierną proliferację naskórka.

Spożywanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, czyli takich, jak tłuste ryby (łosoś, makrela, sardynki), olej lniany, orzechy włoskie, przyczynia się do poprawienia kondycji skóry u osób chorujących na łuszczycę: złagodzenia łuszczenia, świądu i rumienia. Pozytywne efekty daje również suplementacja oleju rybiego.

psorisel-zestaw

WYBIERZ PSORISEL
ZWALCZ ŁUSZCZYCĘ GŁOWY SKŁADNIKAMI AKTYWNYMI KUP TERAZ

Czego nie powinna zawierać dieta łuszczycowa?

Przy chorobie, jaką jest łuszczyca, dieta powinna nie tylko polegać na zwiększeniu spożycia zdrowych produktów, ale także na wyeliminowaniu tych, które są szkodliwe i nasilają stan zapalny. Wskazane jest przede wszystkim zrezygnowanie ze spożywania czerwonego mięsa: wieprzowiny oraz wołowiny. Podnoszą one poziom kwasu arachidonowego, prekursora prozapalnych markerów i wzmagają objawy skórne.

Należy również ograniczyć spożywanie cukrów prostych, które zawarte są w napojach gazowanych, sokach, słodyczach oraz fast foodach. Restrykcje żywieniowe powinny dotyczyć także pewnej grupy warzyw. Warzywa psiankowate – czyli ziemniak, pomidor, papryka, bakłażan, chociaż generalnie są zdrowe, osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne mogą szkodzić, ponieważ zawierają lektyny.

Dieta przy łuszczycy powinna również ograniczać spożycie alkoholu. Po pierwsze dlatego, że nadużywanie alkoholu szkodzi na skórę i zaostrza zmiany łuszczycowe. Po drugie, alkohol blokuje działanie leków na łuszczycę, a z niektórymi tworzy niebezpieczne połączenia. Przy pewnych lekach dermatolog może całkowicie zakazać picia alkoholu. Po trzecie, alkohol to puste kalorie i sprzyja tyciu, a zwiększona masa ciała to również wyższe ryzyko łuszczycy i innych powikłań zdrowotnych. Zależność między alkoholem a łuszczycą jest ścisła i z tego powodu zaleca się mocne ograniczenie jego spożycia.

Czy dieta przy łuszczycy powinna być bezglutenowa?

To, czy dieta przy łuszczycy powinna wykluczać gluten, od lat jest przedmiotem wielu badań. Ich wyniki nie pozwoliły jak dotąd na jednoznaczne ustalenie, czy osoby z łuszczycą powinny stosować dietę bezglutenową, czy też nie. Zauważono jednak związek między celiakią i łuszczycą: osoby, które chorują na celiakię bądź reagują alergicznie na produkty z glutenem, są bardziej narażone na rozwój łuszczycy. Niektórzy pacjenci z łuszczycą, którzy zdecydowali się na samodzielne odstawienie glutenu, zauważyli poprawę stanu skóry i zmniejszenie bólu stawów. Przed przejściem na dietę bezglutenową warto jednak poradzić się lekarza, co sądzi na ten temat.

Łuszczyca a dieta niskokaloryczna

Czy dieta łuszczycowa powinna wiązać się z ograniczeniem podaży kalorii? Faktycznie, w niektórych przypadkach jest to zalecane. Niestety łuszczyca często idzie w parze z otyłością, a nadprogramowa tkanka tłuszczowa powoduje nasilenie objawów. U osób z normalną masą ciała skala objawów jest z reguły mniejsza. Dlatego przy łuszczycy korzystna okazuje się też dieta, która pomaga zredukować masę ciała.

Jak schudnąć z łuszczycą? Osoby z otyłością i nadwagą powinny dostarczać sobie mniej kalorii, niż wymaga tego ich dzienne zapotrzebowanie na energię. Oprócz tego powinny zadbać o jakość spożywanych produktów. Oznacza to jedzenie głównie warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym, białka w postaci ryb, mięsa drobiowego, chudych twarogów i serków oraz niewielkiej ilości zdrowego tłuszczu (z ryb, nasion, orzechów, czy olejów). Redukcja masy ciała prowadzi do zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie i może przynieść znaczną ulgę w chorobie, a nawet doprowadzić do remisji.

psorisel-zestawŁuszczyca – dieta jako część działań usprawniających leczenie

W ograniczeniu intensywności objawów, z którymi wiąże się łuszczyca, dieta może jednak nie wystarczyć. Choroba wymaga przede wszystkim podjęcia leczenia. Specjalista zapisze odpowiednie leki, może też dać skierowanie na zabiegi fototerapii. Oprócz stosowania się do zaleceń lekarza, można wspomagać się regularnym przyjmowaniem witamin z grupy B, witaminy D i oleju rybiego. Dużą rolę odgrywa też odpowiednia pielęgnacja skóry.

Na co dzień wskazane jest używanie łagodnych preparatów, które nie zaostrzą stanu zapalnego i zaradzą swędzeniu oraz nadmiernemu łuszczeniu. W przypadku łuszczycy skóry głowy warto zainteresować się dermokosmetykami Psorisel. W skład zestawu wchodzą: szampon, płyn i emulsja do skóry głowy, które delikatnie pielęgnują problematyczną skórę i pomagają eliminować łuszczenie, uczucie świądu i pieczenia, jak również doskonale nawilżają. Można w nich znaleźć wiele cennych komponentów pochodzenia naturalnego, m.in. ekstrakty z wierzbówki kiprzycy i wierzby białej, mocznik, olej z czarnuszki.

Podsumowanie

Odpowiednia dieta przy łuszczycy powinna być brana pod uwagę jako metoda wspierająca leczenie. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, jak i produktów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 może powodować łagodniejszy przebieg choroby. Wynika to między innymi z ich właściwości przeciwzapalnych. Zasadne jest natomiast unikanie spożywania czerwonego mięsa, warzyw psiankowatych, słodyczy, fast foodów i alkoholu. Można również rozważyć przejście na dietę bezglutenową, chociaż w przypadku łuszczycy takie postępowanie nie ma jeszcze naukowych podstaw. Osoby zmagające się z otyłością lub nadwagą powinny też dążyć do osiągnięcia prawidłowej masy ciała, gdyż ma to duży wpływ na złagodzenie objawów.

psorisel-zestaw

WYBIERZ PSORISEL
ZWALCZ ŁUSZCZYCĘ GŁOWY SKŁADNIKAMI AKTYWNYMI KUP TERAZ


Bibliografia

1. Stawczyk M., Komorowska O., Dobosz M., Znaczenie diety w łuszczycy- przewlekłej układowej chorobie zapalnej, Forum Zaburzen Metabolicznych 2011, vol. 2, no 3, 205–212.
2. Owczarczyk-Saczonek A., Placek W., Czy dieta w łuszczycy ma znaczenie?, 2014
3. Antosik K., Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycy, Hygeia Public Health 2017, 52(2): 131-137
4. Owczarczyk-Saczonek A., Placek W., Związki łuszczycy z otyłością i nadwagą, Postepy Hig Med Dosw,2017; 71: 761-772
5. Baran A., Flisiak I., Chodynicka B., Znaczenie wybranych adipokin w łuszczycy, Przegl Dermatol 2011, 98, 422–428