Olej jojoba

Olej jojoba jest jednym z wartościowszych olei roślinnych, ponieważ ma stosunkowo niską komedogenność. To znaczy, że nie zatyka ujść gruczołów łojowych, porów, więc z powodzeniem może być stosowany przez posiadaczy skóry tłustej. Jojoba, jako jedyna roślina, wytwarza płynne estry woskowe, które są identyczne jak estry wydzielane przez ludzkie gruczoły łojowe – składem przypominają sebum. Jakie właściwości kryje w sobie ten płynny wosk i w przypadku jakich problemów skórnych warto go stosować?

Olej jojobaOlej jojoba – co to

Olej jojoba (czyt. żożoba) to surowiec wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Pozyskuje się go z simondsji kalifornijskiej, krzewu, który zaaklimatyzował się w warunkach półpustynnych. Ma złocisty kolor i orzechowy zapach.

Olej jojoba budują:

  • kwasy tłuszczowe: eikozenowy, erukowy, oleinowy, palmitynowy,
  • sterole i stanole z grupy alkoholi estrowych.

Olej jojoba – właściwości

Skład oleju jojoba sprawia, że ma on silne właściwości:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwtrądzikowe,
  • przeciwdrobnoustrojowe,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwłupieżowe.

Olej jojoba na twarz

Olej jojoba wolno się psuje, dlatego w kosmetykach, oprócz funkcji czysto pielęgnacyjnych, pełni rolę stabilizatora, a jego oleistość sprawia, że jest też doskonałym nośnikiem innych substancji czynnych. Jest składnikiem bazowym kremów do twarzy. Przenika przez warstwę rogową skóry i uzupełnia cement międzykomórkowy, dzięki czemu wzmacnia barierę ochronną skóry i jej zdolność do stawiania oporu niekorzystnym czynnikom zewnętrznym. Biozgodność z sebum ogranicza naturalną potrzebę skóry do produkowania łoju, a fakt, że olej jojoba zapobiega także rogowaceniu naskórka, sprawiają, że powstaje mniej zaskórników. Z kolei właściwości przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe zapobiegają tworzeniu się ropnych zmian zapalnych. Jest więc idealnym olejem dla skór problematycznych, trądzikowych, tłustych. Estry sprawiają, że jest dobrze tolerowany – jest jednym z bezpieczniejszych olei i może być stosowany przez osoby ze skórą wrażliwą, dzieci i kobiety w ciąży.

Olej jojoba na włosy

Emolientacyjne właściwości oleju jojoba sprawiają, że to także doskonały surowiec do pielęgnacji włosów, szczególnie wyskoporowatych, z rozchyloną łuską, cienkich i delikatnych oraz uszkodzonych. Zmiękcza włosy oraz zapobiega ich rozdwajaniu. Hamuje także produkcję sebum przez, dlatego skóra głowy mniej się przetłuszcza, a włosy dłużej pozostają świeże i puszyste. Olej jojoba ogranicza także łupież, ponieważ zwalcza drobnoustroje.

Jak stosować olej jojoba?

Olej jojoba można stosować na dwa sposoby:

  • nakładać bezpośrednio na twarz: jako pierwszy kosmetyk pielęgnacyjny w wieloetapowej pielęgnacji twarzy, do usuwania makijażu olejami, do masażu twarzy jako bazę dającą poślizg
  • jako dodatek wzbogacający inne kosmetyki – wystarczy kilka kropli

Olejek jojoba – podsumowanie

Olej jojoba to doskonały olej roślinny idealnie sprawdzający się do pielęgnacji skór nadprodukujących sebum. Jest bezpieczny, delikatny i bardzo dobrze tolerowany przez skórę, dlatego mogą go stosować dzieci i kobiety w ciąży. Uszczelnia barierę hydrolipidową, nie prowadząc przy tym do zatykania porów, co sprawia, że skóra jest odpowiednio nawilżona, miękka i gładka.


Bibliografia

1. Zielińska A., Nowak I., „Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce”, Chemik, 2014, 68, 103-110
2. Pietraszewska O., „Oleje roślinne w pielęgnacji skóry – wszystko, co warto wiedzieć na ich temat”. https://makehappyday.com/oleje-roslinne-w-pielegnacji-skory/, data dostępu: 05.12.2020 8.
3. Czerwonka W., Puchalska D., Lipińska M., Habrar A., „Mechanizmy i metody przenikania substancji czynnych przez barierę lipidową skóry”, Kosmetologia Estetyczna, 2018,7, 667- 670. 2. Kołodziejczyk A., „Kosmetologia”, PZWL, 2019,1, 72-105